SerbianEnglishBulgarianAlbanianHungarianRomanianMacedonian 

Labortatorit te Palinologjise
Fakultetin e Shkencave Natyrore
Trg Dositeja Obradovića 2
21 000 Novi Sad
Serbi

e-mail: novisadpolen@gmail.com


raporti-aeropalinologjik


Translation in Albanian is available thanks to:

Valorisation Grant
JRP IB73A0-111034

swiss-national-science-foundation-logo

 

NOVO!

Kalendar polena za Vaš SMART telefon.

 

SMART phone APP

 

Polen

Rreth Polenit


Funksioni biologjik i kokrrave polenike eshte transferimi i materialit gjenetik nga organi mashkullor tek ai riprodhues femeror. Pervec funksionit biologjik, poleni eshte dhe burimi kryesor i alergeneve.
Alergenet polenike jane te vendosur ne siperfaqen dhe ne brendesi te kokrres polenike.

polenit-1

Pervec substancave te tjera kimike ne kokrren polenike, proteinat jane pergjegjeset kryesore per reaksionet alergike (Tek poleni i Ambrozies, 6 proteina alergenike jane te pershkruara).

Kokrra polenike eshte e rrethuar nga dy mure. Muri i jashtem (exina) eshte e perbere nga sporopolenina dhe karakterizohet nga struktura te qarta morfologjike. Muri i brendshem (intina) eshte analog me murin e qelizave bimore qe perbehet nga celuloza.

Perberja e kokrave polenike del permes hapjeve te siperfaqes se ekzines ose nga thyerja e mureve te kokrave polenike.

Antigenet e kokrave polenike treten ne siperfaqet e lageshta te hundes, gojes dhe syve duke bere keshtu te mundur reaksionin e sistemit imunitar.

polenit-2


Koha, gjatesia dhe prodhimi i poleneve varen nga potenciali gjenetik i species dhe nga parametra ambientale si psh temperature, lageshtia, koha gjate se ciles ka diell (psh nje dru meshtene prodhon afersisht 278 bilion kokrra polenike).

Informacioni per perqendrimin atmosferik te kokrrave polenike duhet konsideruar si i rendesishem per parandalimin e reaksioneve alergjike.

Monitorimi i poleneve qe perhapen me ane te ajrit duhet te filloje me 1 shkurt dhe te mbaroje ne 1 Nentor te cdo vitit.

polenit-3

Parametrat me te rendesishem qe pershkruan nje sezon polenik jane:

  • Fillimi dhe kohezgjatja qe poleni gjendet ne ajer
  • Ditet qe kane maksimumin e perqendrimit polenik
  • Numri i diteve kur perqendrimi eshte me i larte se vlerat kritike

Perqendrimi i poleneve ne ajer eshte me i larte gjate nje kohe te ngrohte dhe te thate dhe me nje ere mesatare dhe i ulet gjate nje kohe te ftohte dhe te lagesht.